Als je lid bent bij Ad Astra kun je meespelen met de competitie, de bijdrage zit in het all-in abonnement.
De competitie is verdeeld in de World Tour voor de rode, oranje en groene kinderen en landelijke competitie voor de gele kinderen.
Er is een voorjaars- en een najaarscompetitie. De voorjaars competitie loopt van april t/m begin juni en de najaarscompetitie van september t/m oktober. De competitie heeft zes of zeven speeldagen. De Jeugd Commissie moet de teams inschrijven circa vier maanden voor de start. Dit wordt aangekondigd door een email van de JC/info op de website.
Hierin staan ook de speeldata genoemd. World tour en competitie wordt gespeeld op zondag.
Er bestaat een regionale competitie op zaterdag echter dan is het zaak dat we eerst de teams compleet hebben voordat we kunnen inschrijven. In de praktijk hebben veel kinderen al een andere sport op zaterdag.
Speeldag begeleiding
Van ouders wordt verwacht dat ze per toerbuurt bij thuiswedstrijddag van het team speeldagbegeleider zijn. Bij uitwedstrijden is het ook zaak dat een van de ouders erbij is i.v.m. vervoer en het begeleiden van het team De speeldagbegeleider dient een half uur voor aanvang van de eerste wedstrijd aanwezig te zijn om de tegenstanders te ontvangen, de ballen uit te delen, het baanschema te bewaken, op te treden in voorkomende gevallen en de wedstrijdformulieren te verzamelen. Voor de speeldagbegeleiding wordt voor aanvang van de competitie een indeling gemaakt. Voor de speeldagbegeleiders komt een aparte informatiebijeenkomst.
Informatiebijeenkomst
De teamindeling voor de competitie wordt per mail rondgestuurd / gedeeld via de website. Hierop staat ook aangegeven wie de teamcaptain is. In de week voor de start van de competitie organiseren we indien zinvol een informatiebijeenkomst. Hierop worden de formulieren en ballen uitgedeeld, krijg je een toelichting hoe je competitie speelt en kun je de indeling maken voor het rijden/begeleiden en trakteren. Voor de informatiebijeenkomst krijg je een aparte uitnodigingsmail. Mocht je deze twee weken voor aanvang van de competitie nog niet hebben ontvangen, neem dan contact op met je teamcaptain.
Voorwaarden voor deelname aan de jeugdcompetitie
Aan deelname aan de jeugdcompetitie is een aantal voorwaarden verbonden. Door in te schrijven voor de competitie geven jij en je ouders aan akkoord te zijn met deze voorwaarden.
Hieronder staan de voorwaarden genoemd:
- De indeling van de teams wordt gedaan door de JC samen met de hoofdtrainer. Hierbij wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met voorkeuren. Echter er moet ook rekening worden gehouden met speelsterktes, leeftijden, jongens/meisjes en baancapaciteit. Het kan dus zijn dat je niet in het team van je voorkeur wordt geplaatst!
- Je bent (bijna) alle competitiedagen en inhaaldagen beschikbaar. Het is belangrijk dat je niet zomaar afmeldt voor een competitiedag. Verhinderingen kan je op het aanmeldformulier vermelden, dan wordt daar met de teamindeling rekening mee gehouden. Kinderen die op alle competitiedagen kunnen spelen, krijgen voorrang bij de teamindeling. Je kunt je natuurlijk ook als reservespeler aanmelden als je nu al weet dat je een aantal dagen verhinderd bent.
- Bij verhinderingen tijdens de competitie moet je zelf voor een vervanger zorgen. De captain (zie subtab ‘Taken van de captain’) is verantwoordelijk dat de speler dit doet.
- Voor alle competitiecategorieën is begeleiding van ouders noodzakelijk. Van ouders wordt verwacht dat minstens één ouder aanwezig is om het team te begeleiden. Dit voor zowel de uit als de thuiswedstrijden en komt neer op 2 keer per competitie. De begeleiding is voor het geval er iets gebeurt e.d. Bij thuiswedstrijden hoort een traktatie voor de tegenstanders en het eigen team. Van de ouders van de teamcaptain wordt nog een aantal speciale zaken gevaagd (zie punt 5 Teamcaptain).
- Teamcaptain: In elk team wordt één speler aangewezen als teamcaptain. Bij de jeugd ligt deze verantwoordelijkheid bij de ouders. De captain heeft de verantwoordelijkheid voor de competitiemap. Er wordt verwacht dat hij/zij verantwoordelijk zijn voor de aanwezigheid van een compleet team op elke wedstrijddag, het speelschema, de indeling voor rijden/begeleiden en traktatie, voor het inleveren van het wedstrijdformulier na afloop van elke speeldag en voor het informeren van de teamleden over de verzamel- en aanvangstijd.
- Je houdt je aan de gedragsregels van Ad Astra. Sportiviteit staat voorop, dus ook tijdens de competitie hechten we hier grote waarde aan. Op tijd naar de baan en maximaal 5 minuten inspelen. Ouders vragen we om positief aan te moedigen en zich niet te bemoeien met het spel. Zie ook submap ‘Gedragsregels spelers tijdens competitie (en andere speelmomenten)’.
Tijdens de competitiewedstrijd
- zorg dat de spelerspassen aanwezig zijn
- bij thuiswedstrijden ontvang je jullie tegenstander aan een gezamenlijke tafel
- indien een ploeg of speler niet op tijd is informeer de VCL. Zij zal in overleg met jou beslissen hoe verder
- controleer de spelerspassen van de tegenstander voor aanvang van de wedstrijd: zijn ze lid van de betreffende vereniging, klopt de leeftijdscategorie en speelsterkte
- maak samen met de captain van de tegenstander een speelschema
o Let op: enkelspelers mogen nooit samen dubbelen! Voor mixteams: de enkelspelers mogen nooit samen de mix spelen!
o Verplichte volgorde voor jongens of meisjesteams
1. Speler A
2. Speler B & C
3. Speler D
4. Spelers A & B of Spelers A & C
5. Spelers D & C of Spelers D & B
- deel de consumptiebonnen uit aan je teamgenoten en de tegenstander
- zorg dat de spelers steeds op tijd klaar zijn voor hun partij
- houdt toezicht op het naleven van de gedragsregels
- bij thuiswedstrijden: vul het wedstrijdformulier in, maak een foto met je mobiel van het origineel en stuur die naar de VCL in geval van problemen, voer de standen in op de website 1 kopie meegeven aan tegenstander, origineel zelf bewaren.
- bij uitwedstrijden: 1 kopie van het wedstrijdformulier meenemen.
- bij thuiswedstrijden na alle gespeelde wedstrijden: vraag aan de bardienst welke snack er voor de competitiespelers is geregeld en inventariseer wie wat wilt incl. een glas limonade.
Gedragsregels
Samen maken we veel plezier
Het plezier op de baan is de basis. Het kan er tijdens de wedstrijd of training fanatiek aan toe gaan, maar je houdt respect voor elkaar.
Punten van de tegenstander zijn ook mooi
Je hoeft het niet bij elke bal te doen, maar soms mag je best tegen je tegenstander zeggen mooie bal! Klap eens voor de andere partij. En roep niet bij elke bal die de tegenpartij uit slaat ja, lekker!
Ouders zijn geen coaches
Ouders moeten tijdens de wedstrijd hun kind positief aanmoedigen en niet coachen of zich bemoeien met de punten. Als het niet goed loopt ga dan niet zelf ingrijpen, maar haal er iemand bij van de wedstrijdleiding.
Rackets zijn om te tennissen
Dit spreekt voor zich; rackets zijn niet bedoeld om mee te gooien of mee te slaan tegen de grond of een hek als je boos bent.
Tellen doen we hardop
Met tellen gaan kinderen vaak de mist in, daarom laten we ze hardop tellen. Dat voorkomt veel onduidelijkheid.
Iedereen gedraagt zich sportief
Hieronder verstaan we niet alleen sportief gedrag op de baan, maar ook zaken als: kom op tijd, gooi je lege flesje water in de prullenbak, ruim de ballen op, sleep de baan na afloop, geef je tegenstander een hand en drink samen iets na de wedstrijd.
Er wordt niet gevloekt
Als kinderen vloeken - ook in zichzelf - vragen we ze op hun taal te letten. We begrijpen dat ze soms wat willen roepen, maar dan proberen we ze een ander woord aan te leren.
Fijne wedstrijd!
Waar we ook al mee begonnen: spelplezier, daar draait het om. Maak er op de baan samen wat van en probeer er samen uit te komen. Wens elkaar voor je begint en fijne wedstrijd en gun elkaar dat ook.